Helseinformasjon

for Australian Cobberdog

Grunnlaget for utviklingen av Australian Cobberdog er en grundig selektering av avlsmaterialet og kombinasjonen av avlsdyr er en viktig prosess.

 

Målet må alltid være å avle frem funksjonelt friske hunder som kan leve et langt og sunt liv uten sykdommer.

Vi er avhengige av tilbakemeldinger fra våre valpekjøpere for å kunne gjøre en god jobb med vårt avlsprogram. Noen venter dessverre flere år før de gir tilbakemeldinger, og da er viktig info tapt. Det går fint å sende en e-post til helse@cobberdog.no, og vi er takknemlig for alle tilbakemeldinger.

Dyrevelferd

Genetisk variasjon er en forutsetning for en god utvikling av rasen og dens mulighet til å tilpasse seg de nye kravene samfunnet setter.

 

Dyrevelferd settes som høyeste prioritet i avlsprogrammet av Cobberdog.

 

En Cobberdog er en trivelig og sosial hund med god helse, men selvsagt kan disse også bli syke og få plager selv om vi gjør det vi kan for å unngå dette.

Tenner

Vi får mange tilbakemeldinger på at enkelte veterinærer  vil at man skal trekke melketenner på en valp.

Så lenge ikke valpen har noen plager så trekker man ikke melketenner. Melketenner faller ut av seg selv fra 4 mnd. alder, og det kan drøye til den er 6-7 mnd. Det hender at man får dobbelt sett noen dager, og det er heller ikke farlig.

Har valpen et underbitt eller skjeve tenner så er ikke dette skadelig for valpen. Når hunden vokser, så vokser også kjeven/skjelettet og et underbitt justerer seg gjerne deretter til et normalbitt.

Skjeve tenner har aldri vært noe annet enn sjarmerende på tobente, så da må det være greit på de firbente- Vi bruker ikke tannregulering på hunder- der må grensen gå.

Sjekk alltid priser før du sier ja til noen prøver eller inngrep.

Ta kontakt med veterinær hvis:

Det betyr at man tar kontakt med veterinær om du merker at hunden oppfører seg annerledes enn vanlig, og man tar tempen før man ringer ( den tas i rumpen som på et barn)

Tilbakemelding fra våre valpekjøpere

Vi er avhengige av tilbakemeldinger fra våre valpekjøpere for å kunne gjøre en god jobb med vårt avlsprogram. Noen venter dessverre flere år før de gir tilbakemeldinger, og da er viktig info tapt.

 

Det går fint å sende en e-post til helse@cobberdog.no , og vi er takknemlig for alle tilbakemeldinger.

 

Friske hunder får friske valper

Vi tar gentester av våre avlsdyr da det er viktig å kunne være i stand til å luke ut så mange arvelige sykdommer som mulig slik at våre Cobbere fortsatt kan være en frisk og glad hund.

Klikk på linkene og du finner forklaring under på engelsk

Degenerative Myelopathy Aliases: Canine degenerative myelopathy, DM
Episodic Falling Syndrome Aliases: Collapsing Cavaliers syndrome, Exercise-induced paroxysmal hypertonicity, Falling Cavaliers syndrome, Sudden collapse syndrome, EFS
Exercise-Induced Collapse Aliases: EIC
Familial Nephropathy (Cocker Spaniel Type) Aliases: Hereditary nephropathy, Nephropathy, FN, HN
Glycogen Storage Disease VII, PFK Deficiency Aliases: Phosphofructokinase deficiency, GSD VII, PFK deficiency
Muscular Dystrophy (Golden Retriever Type) Aliases: Duchenne-type muscular dystrophy, Dystrophin muscular dystrophy, DMD, GRMD
Neonatal Encephalopathy with Seizures
Progressive Retinal Atrophy, Cone-Rod Dystrophy 4 Aliases: Progressive retinal atrophy – cord1, Progressive retinal atrophy – crd4, Progressive retinal atrophy – crd4/cord1, PRA-cord1, PRA-crd4, PRA-crd4/cord1
Progressive Retinal Atrophy, Progressive Rod-Cone Degeneration Aliases: PRA-PRCD, PRCD
Copper Toxicosis (Labrador Retriever Type) Aliases: Copper Hepatoxicosis, Copper Storage Disease, Copper Storage Disease Modifier, Copper Storage Hepatitis, Copper-associated Hepatopathy, Hepatic Copper Toxicosis, Menkes Gene Disease Modifier, Wilson Disease
Cystinuria (Labrador Retriever Type) Aliases: Type IA cystinuria
Dry Eye Curly Coat Syndrome Aliases: Congenital keratoconjunctivitis sicca and ichthyosiform dermatosis, CKSID
Globoid Cell Leukodystrophy (Terrier Type) Aliases: Galactocerebrosidase deficiency, Krabbe disease, GLD
Narcolepsy (Labrador Retriever Type)
Von Willebrand Disease I Aliases: Pseudohemophilia, Vascular hemophilia, von Willebrand disease type 1, von Willebrand’s disease, VWDI

Vedr avlsarbeid og allergier

Vi bruker store ressurser på utvelgelse av avlsdyr, kjøper inn de beste Hannhunder som finnes. Vi samkjører all avl i Norge slik at vi kan være kritiske i utvelgelse av avlsdyr, vi vraker hunder med diskvalifiserende feil fra avlsprogrammet, og velger ut de beste.

Med å disponere over et stort antall hunder vil vi kontinuerlig arbeide for at avlsarbeidet går fremover og at vi unngår innavl som har/er et problem for mange raser.

 

Når det gjelder allergier, så er det veldig vanskelig, da det er veldig flytende, og miljø har veldig stor betydning. Vi jobber med helse hele tiden og samarbeider med leger, forskere og veterinærer, og har hele tiden vært selektive med utvelgelse av avlsdyr.

 

Allergi er en utfordring i de fleste hunderaser, og det finnes ikke noen enkle tester for å finne ut av dette, vi må bare gjøre vårt beste for å luke ut problemer etter hvert som de dukker opp.

Men hva dersom det er en fysisk årsak?

Her er hva vi har gjort og hva som har hjulpet hunder vi har vært borti og som vi eller eier synes har klødd mer enn normalt.

-barber ned hunden, kort over det hele, slik at du får godt over hele hundens hud overflate, napp ut alt hår i ører, vask ører med ørevask for hund.

Start å børste hele hunden minst 2 ganger i uken. Vask med mild hundeshampo hver 14 dag. Ta av flåttbånd, (kan også gi kløe)

Mange hunder har lav toleranse for en del ting, det kan være dårlige proteiner a la kylling, det kan være for varmt innemiljø (over 20 grader) floker og dårlig pelsstell, Men det kan selvsagt være underliggende feil med immunforsvaret, grunnet kreft eller annet eller noe annet alvorlig galt. Så sjekk din hund nøye, er den frisk, blid og rask, så kan kløe som regel fikses, eller den er til å leve med.

Ingen hunder er 100% perfekte, og vår utfordring er å hele tiden avle på individer fra den totalt sett beste halvdelen av populasjonen, kombinert med import av nye blodlinjer for og hele tiden forsøke og forbedre rasen for hver generasjon.

For det meste lykkes vi svært bra med dette, men noen ganger slår det feil ut, og da må vi unngå denne kombinasjonen igjen, eller ta enkeltindivider helt ut av avlsprogrammet

Hår i ører er en utfordring og kan lett medføre problemer. Ved å holde ørene rene og tørre og nappe dem regelmessig om det vokser hår i dem vil et slikt problem kunne holdes i sjakk, og gi hunden et langt og godt liv.

Avl er komplisert, man skal hele tiden jobbe med og forbedre avlen, slik at den nye generasjonen blir litt bedre enn foreldrene. Eneste måten å gjøre dette på er ved å ha et stort antall avlsdyr å velge på, og så benytte de beste individene i hvert kull.

Man må alltid foreta en helhetlig vurdering ut ifra:

Helse,

hofter, albuer, øyne, bygning, bevegelser, generell helse

Gemytt, Hunden er sosial, trygg, omgjengelig.

Egenskaper, pels, farge, osv.

Det er et ansvar alle oppdrettere har for å avle videre på de beste individene, ut ifra en totalvurdering.